Planina Komovi

Planina Komovi, smještena na sjeveroistoku Crne Gore, predstavlja idealno odredište za ljubitelje aktivnog odmora u prirodi. Ova prekrasna planina obiluje prirodnim ljepotama, tradicionalnim katunima i zaštićenim područjem – Parkom prirode Komovi.

Komovi su dio planinskog lanca Dinarida i prostiru se na granici Crne Gore i Albanije. Na Komovima se izdvajaju tri prepoznatljiva vrha: Kučki Kom, Ljevorečki Kom i Vasojevićki Kom. Najviši vrh je Kučki Kom, koji se uzdiže na visinu od 2.487 metara, dok Ljevorečki Kom dostiže visinu od 2.469 metara, a Vasojevićki Kom 2.461 metara. Ovi impozantni vrhovi pružaju nevjerojatne panoramske poglede i predstavljaju izazov za planinare i avanturiste.

Jedna od atrakcija Komova su tradicionalni katuni. Katuni su sezonska naselja koja se koriste za stočarstvo, karakteristična za planinska područja Crne Gore. Tijekom ljetnih mjeseci, pastiri se sele na ova područja sa stokom kako bi ispašom osigurali hranu za stoku i proizvodili tradicionalne mliječne proizvode poput sira i kajmaka. Posjeta katunima na Komovima pruža priliku da se upozna bogata kulturna baština i tradicija crnogorskog planinskog načina života.

Park prirode Komovi predstavlja zaštićeno područje koje obuhvata cijelu planinu Komovi. Ovdje se može doživjeti bogatstvo prirodnih resursa, kao i raznovrsne biljne i životinjske vrste. Park prirode je važno stanište mnogim endemskim biljkama i rijetkim životinjama. Očuvanje ovog ekosistema predstavlja prioritet kako bi se sačuvala prirodna ravnoteža i bioraznolikost ovog područja.

Iz planinarskog doma Krivi Do mogu se organizirati izleti i avanture na Komovima. Turisti imaju mogućnost da samostalno pješače ili voze bicikle do Štavne na Komovima. Ovaj pristup omogućava posjetiocima da uživaju u bliskom kontaktu s prirodom i otkriju skrivene kutke ovog divljeg i prelijepog područja.

PARK PRIRODE KOMOVI

Rezervišite smještaj

Katun Krivi Do, Bjelasica (Crna Gora)
+382 51 243113
+382 51 243113
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.
Fill out this field

Mapa