Planinarenje

Planina Bjelasica predstavlja izvanrednu destinaciju za planinarenje u Crnoj Gori. Njene predivne prirodne ljepote i raznolik teren pružaju izazov i zadovoljstvo svim ljubiteljima planinarenja, bez obzira na nivo iskustva.

Bjelasica je poznata po svojim spektakularnim vrhovima, slikovitim dolinama, jezerima i šumama koje je čine idealnom za istraživanje pješice. Sa brojnim planinskim stazama i rutama, postoji mnogo mogućnosti za planinarenje prilagođene svim sposobnostima i interesima.

Jedna od najpoznatijih staza na Bjelasici je uspon na vrh Crna glava, koji se uzdiže na impresivnih 2139 metara nadmorske visine. Ova ruta pruža nevjerojatan panoramski pogled na okolne planine, doline i jezera. Uspon na Crnu glavu može biti izazovan, ali nagrada u vidu zadivljujućeg pogleda s vrha vrijedi svakog napora.

Za one koji preferiraju nešto manje zahtjevne staze, Bjelasica nudi i brojne šumske puteve koji vode do skrivenih jezera poput Biogradskog jezera. Ovi putevi pružaju priliku za uživanje u mirnoj prirodi, promatranju divljeg cvijeća i ptica te opuštanju uz obale jezera.

Planinarenje na Bjelasici takođe nudi mogućnost istraživanja tradicionalnih crnogorskih katuna, pastirskih naselja smještenih na visokim pašnjacima. Ovdje možete doživjeti autentičan način života pastira i probati tradicionalne mliječne proizvode, poput kajmaka i domaćeg sira.

Važno je istaknuti da se pri planinarenju na Bjelasici treba pridržavati određenih sigurnosnih mjera. Preporučuje se informirati se o vremenskim uslovima prije polaska, nositi odgovarajuću opremu, uključujući čvrste cipele, vodu i hranu, te biti svjestan svojih sposobnosti i granica.

Planinarenje na Bjelasici je jedinstveno iskustvo koje će vam omogućiti da se povežete s prirodom, uživate u prekrasnim pejzažima i osjetite mir i tišinu ovog netaknutog područja. Bez obzira da li ste ljubitelj izazova ili jednostavno želite istražiti prirodne ljepote Crne Gore, planinarenje na Bjelasici će vam pružiti nezaboravno iskustvo i ostaviti vas željnima novih avantura na planini.

U sklopu nedavnog projekta renovacije planinarskog doma Krivi Do na planini Bjelasici, dodatno su markirane i uređene nove staze koje pružaju izvanredne mogućnosti za istraživanje i planinarenje. Jedna od tih staza vodi od samog smještaja na Krivom Dolu prema vrhu Ključ, a zatim dalje prema vrhu Bikovača.

Preporučene staze koje kreću od Krivog dola

Rezervišite smještaj

Katun Krivi Do, Bjelasica (Crna Gora)
+382 51 243113
+382 51 243113
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.
Fill out this field

Mapa