NP Biogradska gora

Nedaleko od Krivog dola nalazi se jedinstveni Nacionalni park Biogradska gora, koji čuva jednu od posljednjih prašuma u Evropi. Ovaj park, smješten na padinama Bjelasice, predstavlja pravi dragulj Crne Gore i pruža izvanrednu priliku da se uroni u netaknutu prirodu.

Najveća atrakcija Nacionalnog parka Biogradska gora je svakako prekrasno Biogradsko jezero. Ovo jezero je jedno od najstarijih i najljepših ledničkih jezera u Evropi, sa svojom površinom od oko 228.500 kvadratnih metara. Okruženo je gustim šumama i planinskim vrhovima, stvarajući lijepu sliku koja oduzima dah.

Biogradsko jezero je ne samo prirodna ljepota, već i važan ekosistem koji obiluje raznovrsnim biljnim i životinjskim vrstama. Ovdje možete vidjeti rijetke ptice, poput crnoglavog gnjurca i bjeloglavih supova, koji su zaštićene vrste. Također možete uživati u šetnjama oko jezera, istraživati brojne staze koje vode kroz prašumu i upoznati bogatstvo biljnog svijeta koji je okružuje.
Nacionalni park Biogradska gora nudi i razne aktivnosti za posjetioce. Možete se upustiti u planinarenje ili vožnju biciklom po brojnim stazama koje vode kroz park, uključujući i stazu koja vodi do vrha Bjelasice. Takođe možete uživati u pikniku na obali jezera, istraživati okolne šumske puteve ili se jednostavno opustiti i uživati u mirnom okruženju.

Očuvanje prirodnih i kulturnih vrijednosti Nacionalnog parka Biogradska gora od izuzetne je važnosti. Kroz edukaciju, istraživanje i održivi turizam, park se trudi očuvati prirodno bogatstvo i promovisati svijest o zaštiti okoline.

Posjeta Nacionalnom parku Biogradska gora i Biogradskom jezeru pruža jedinstvenu priliku da se povežete s prirodom na dublji način. Ovo mjesto je idealno za one koji traže mir, tišinu i inspiraciju, kao i za ljubitelje prirode i avanturiste koji žele istražiti netaknutu prirodu Crne Gore.

Uz svoju blizinu planine Bjelasice, Nacionalni park Biogradska gora i Biogradsko jezero čine neodoljivu kombinaciju prirodnih ljepota koje će vas ostaviti bez daha i pružiti duboko iskustvo u skladu s prirodom. Sa svojom bujnom vegetacijom, zelenim pašnjacima i kristalno čistim jezerom, ovaj nacionalni park privlači ljude iz cijelog svijeta koji žele istražiti njegove skrivene kutke.

Šetnja kroz prašumu Nacionalnog parka Biogradska gora pruža vam priliku da otkrijete bogatstvo biljnog svijeta. Ovdje možete vidjeti razne vrste drveća, poput bjelograba, jasena i bukve, koji stvaraju guste šumske pejzaže. Takođe se mogu pronaći razne vrste divljeg cvijeća koje oživljavaju podnožje drveća.

Biogradsko jezero je pravi dragulj nacionalnog parka. Sa svojom smaragdno plavom vodom i okruženoj netaknutom prirodom, jezero stvara mirnu i slikovitu atmosferu. Možete iznajmiti čamac i provesti neko vrijeme na jezeru, uživajući u tišini i ljepoti okolne prirode. Ako volite ribolov, jezero je dom mnogim vrstama riba, poput pastrmke i lipljena, što vam pruža sjajnu priliku za sportski ribolov.

Nacionalni park Biogradska gora takođe ima bogato kulturno naslijeđe. U blizini jezera nalazi se manastir Morača, koji datira još iz 13. vijeka i predstavlja jedan od najvažnijih sakralnih objekata u Crnoj Gori. Posjeta ovom manastiru pruža vam priliku da se upoznate s duhovnom i kulturnom baštinom regije.

Kada je u pitanju turizam, Nacionalni park Biogradska gora nudi širok spektar aktivnosti za posjetioce tokom cijele godine. Ljeti možete istraživati planinske staze, šetati oko jezera i uživati u pikniku u prirodi. Zimi, planina Bjelasica koja se nalazi u blizini, pruža izvrsne mogućnosti za skijanje, sankanje i druge zimske sportove.

Uz svoje prirodne i kulturne blagodati, Nacionalni park Biogradska gora i Biogradsko jezero su pravi dragulji Crne Gore. Ovdje možete pobjeći od svakodnevnog užurbanog života i prepustiti se ljepoti netaknute prirode. Bez obzira da li ste avanturistički nastrojeni ili jednostavno tražite mir i tišinu, ovaj nacionalni park će vas očarati svojom ljepotom i ostaviti vas željnima povratka.

NACIONALNI PARK BIOGRADSKA GORA

Rezervišite smještaj

Katun Krivi Do, Bjelasica (Crna Gora)
+382 51 243113
+382 51 243113
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.
Fill out this field

Mapa