Planina Bjelasica

Bjelasica je impozantna planina crnogorskog krševitog pejzaža, smještena u srcu Crne Gore. Njeno ime potiče od bijelog pokrivača koji je prekriva veći dio godine, ostavljajući očaravajući pečat na ovoj prelijepoj planini.

Ova planina, koja se prostire na približno 30 kilometara širine i dužine, iznosi svoje prirodne odlike u punom sjaju. Bjelasica je poznata po svom raznolikom reljefu, koji obuhvata zaobljene vrhove, duboke doline, kanjone i strmce. Njene padine su prekrivene bujnom vegetacijom, sa šumovitim predjelima i livadama koje pružaju predivan kontrast snježnom pokrivaču tokom zime.

Jedna od najpoznatijih karakteristika Bjelasice su njeni ledenjački pejzaži. Ova planina je domaćin nekoliko prelijepih ledničkih jezera, uključujući Biogradsko, Šiško, Ursulovačko, Pešića i Ševarinsko jezero. Ova jezera su izuzetno slikovita i privlače posjetioce koji uživaju u njihovoj netaknutoj ljepoti.

Bjelasica je takođe obilježena bogatstvom rijeka. Dvije moćne rijeke, Tara i Lim, obgrljuju granice ove planine i stvaraju spektakularne kanjone. Njihove kristalno čiste vode privlače ljubitelje raftera i ljude koji žele da uživaju u prelijepim prirodnim okruženjima.

Bjelasica se može pohvaliti i bogatom florom i faunom. Ova planina je dom raznovrsnim biljnim vrstama koje se prilagođavaju različitim visinskim zonama. Možete vidjeti guste šume četinara, kao što su smreka i jela, koje stvaraju zeleni tepih duž padina. Tu su i mnoge ljekovite biljke koje rastu na ovom području, pružajući prirodnu ljekovitu moć.

Što se tiče faune, Bjelasica je stanište mnogih divljih životinja, uključujući medvjede, vukove, divlje svinje, srne i razne vrste ptica. Za ljubitelje ornitologije, ova planina je raj, jer mogu uočiti rijetke vrste ptica koje naseljavaju ovo područje.

Bjelasica ima i bogatu geološku prošlost koja je vidljiva u raznovrsnosti stijena i geomorfoloških oblika. Vulkanolozi se posebno interesuju za Bjelasicu, jer je jedina planina u Crnoj Gori vulkanskog porijekla. Njene raznolike stijene svjedoče o davnašnjim erupcijama i geološkim promjenama koje su oblikovale ovaj prelijepi krajolik.

Osim prirodnih ljepota, Bjelasica ima i bogatu kulturnu baštinu. Tradicionalni katuni, koji su se nekada koristili za stočarstvo, sada predstavljaju kulturne oaze gdje posjetitelji mogu doživjeti autentični način života lokalnog stanovništva. Ovdje možete probati domaću hranu, poput kiselog mlijeka i kajmaka, i upoznati se sa pastirskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena u ovoj regiji.

Ljeti, Bjelasica je raj za planinare, ljubitelje prirode i avanturiste. Postoje mnoge staze i putevi koji vode do vrhova, jezera i izvora, pružajući nevjerojatne poglede na okolni krajolik. Možete se upustiti u planinarenje, penjanje ili jednostavno uživati u šetnji kroz netaknutu prirodu.

Zimi, Bjelasica se pretvara u zimski san za ljubitelje sniježnih sportova. Skijaški centri nude različite staze za skijanje, snowboarding i sankanje. Bez obzira na vašu vještinu, ovdje ćete pronaći nešto za sebe i uživati u čarima zimskog sporta u prekrasnom okruženju.

Bjelasica je mjesto gdje priroda, kultura i avantura isprepliću svoje niti, stvarajući jedinstveno iskustvo za posjetioce. Planina je inspiracija umjetnicima, istraživačima i ljubiteljima prirode koji žele istražiti njene skrivene kutke i upiti energiju koju pruža.

Bjelasica takođe nudi brojne mogućnosti za rekreativne aktivnosti na otvorenom. Možete se baviti planinskim biciklizmom, jahanjem konja, ribolovom ili jednostavno uživati u pikniku u predivnom okruženju. Za ljubitelje fotografije, svaki kutak ove planine pruža spektakularne prizore koji su vrijedni zabilježiti.

Važno je istaći i ulogu Bjelasice u očuvanju prirode i održivom turizmu. Lokalne zajednice i turističke organizacije rade zajedno kako bi promovisali ekološki osviješten pristup turizmu na ovoj planini. Održivi razvoj, zaštita biodiverziteta i očuvanje tradicionalnih vrijednosti integralni su dio turističke strategije Bjelasice.

Bjelasica, sa svojim prirodnim čarima, kulturnim nasljeđem i raznovrsnim aktivnostima, pruža nevjerojatno iskustvo za sve posjetioce. Bez obzira da li dolazite da istražite netaknutu prirodu, upoznate se sa bogatom kulturom ili se prepustite avanturama na otvorenom, Bjelasica će vas zasigurno očarati i ostaviti neizbrisiv trag u vašem srcu.

Rezervišite smještaj

Katun Krivi Do, Bjelasica (Crna Gora)
+382 51 243113
+382 51 243113
Fill out this field
Molimo vas da unesete ispravnu email adresu.
Fill out this field

Mapa